Tidak Mengapa Kalau Kita Sedikit

Saban hari aku memikirkan keadaan ini. Dimana-mana pun, andai aku berbicara dengan teman-teman di dalam dakwah, isu-isu yang sama juga yang dibangkitkan. Rata-rata mereka melahirkan kerisauan yang meruncing kerana kerdilnya jumlah du’at dan besarnya takungan umat yang masih perlukan peringatan dan belum memahami Islam. Kalau hendak memikirkan soal ini sahaja, sudah pasti ramai dari kalangan du’at tidak akan mampu istiqamah dan akan berhenti putus asa. Kerana terasa seolah-olah tidak ada hujung pangkal segala usaha yang dilakukan olehnya. Mereka bekerja dan bekerja, tetapi manusia terus dan terus hanyut. Kita pasti akan merasa berat, merasa tidak puas hati, merasa ‘pointless’ apa yang diusahakan oleh angkatan kita ini, andai kata kita menjadikan penerimaan manusia, perubahan mad’u-mad’u kita serta kefahaman Islam mereka sebagai indicator kepada kejayaan kita.

Image

Ya benar. Pastilah kita menginginkan kemenangan di medan juang, kerehatan setelah kepenatan bekerja, kejayaan setelah berusaha dan kelapangan selepas kesibukan yang bertimpa-timpa. Ini semua ketetapan Allah swt, bahawa manusia itu suka sekali kepada kemenangan dan ganjaran-ganjaran dalam berusaha.

Tetapi, lawatan Rasulullah saw dan Zaid Bin Harithah ke Tho’if tidak begitu. Bahkan kemenangan bagi Rasulullah saw ketika itu hanyalah rejaman batu dan darah yang bersimbah. Begitu juga seruan Abu Dzar r.a kepada penduduk Makkah, setelah keislamannya, kemenangannya ketika itu bukanlah islamnya penduduk Makkah sebaliknya tumbukan dan terjangan padu dari Quraisy yang berhati batu. Langsung dia disuruh pulang ke kampong halamannya oleh Rasulullah. Begitu juga keampunan dan kemaafan yang diberikan oleh Rasulullah saw kepada kaum yahudi seusai Khaibar. Kemuliaan akhlak Rasulullah saw bukanlah disambut dengan keinginan untuk memeluk Islam, bahkan dibalas dengan daging beracun yang bermaksud untuk membunuh baginda.

Wahai du’at, bahkan tentera Talut juga ditapis berulang kali oleh Allah swt sebelum mereka tiba di medan tempur untuk memerangi Jalut. Belum pun tiba di medan tempur, sebahagian dari kalangan mereka telah ‘gugur’ kerana tidak mampu menahan ujian-ujian Allah swt. Demikianlah juga kita hari ini. Berhati-hatilah kerana Allah swt pasti menguji dan pasti akan membersih dan meluhurkan jalan dakwah ini. Jalan ini jalan yang dilalui para Rasul dan sahabat. Takkanlah Allah hendak menyambung jalan dakwah ini dengan meletakkan orang-orang biasa yang tidak tahan hujan dan panas di dalam dakwah. Bukankah batu berlian itu sendiri terbentuk  hasil tekanan tinggi di dalam bumi. Tidak ada keadaan di permukaan bumi ini yang boleh menukarkan batu karbon kepada berlian. Ia harus berada di dalam kondisi tekanan yang sungguh asing, sungguh dahsyat, sungguh sulit, di bawah kerak bumi, untuk membolehkan berlian itu terbentuk. Nah, bukankah kita juga ibaratnya berlian. Kualiti yang Allah inginkan untuk para pejuang agamaNya itu tinggi, kerana itu Allah akan menguji dan menguji. Supaya akhirnya kita akan semakin istiqamah dalam mengejar syurgawi.

Istiqamah dan kekuatan untuk menggerakkan dakwah tidak akan datang secara magik dan tiba-tiba. Ia hanya akan tertanam didalam hati kita sedikit demi sedikit melalui ujian-ujian yang menimpa kita sepanjang dakwah dan tarbiyyah ini. Kerana itu kita harus sedar bahawa segala ujian yang berat ini adalah kerana Allah swt ingin melihat siapa yang benar-benar mahu bersama angkatan dakwah ini dan siapa yang berpura-pura. Allah swt ingin menyediakan takungan tenteranya yang benar-benar ikhlas. Kerana kalau dalam angkatan ini ada golongan yang lemah dan berpura-pura, mereka ini akan memutuskan barisan dan akan melemahkan saff.

Itulah yang melanda perang Hunain seketika dahulu. Usai Fathu  Makkah, tentera Islam jadi begitu ramai, bahkan melebihi jumlah tentera kafir. Tetapi kita tertipu dengan bilangan. Hakikatnya angkatan tentera Islam yang ramai itu, hanya lebih seratus orang sahaja yang benar-benar istiqamah dan bertempur hingga ke akhirnya, yang lain berpatah balik kerana sulit dan dahsyat sekali serangan kaum musyrikin. Sesungguhnya, Allah swt ingin membersihkan saff tentera Islam. Lalu disulitkanNya perjalanan dan pertempuran mereka, sehingga akhirnya, tinggalkan seberapa sahaja dari bilangan yang ramai itu, dan mereka inilah yang terbukti iman dan kesungguhnya.

Sebab itulah kita harus yakin bahawa kekuatan kita bukan terletak pada bilangan kita, berapa ramai penggerak kita, berapa ramai ahli dan anak usrah kita. Kekuatan kita terletak pada bagaimana kita apabila diseru kepada program-program, bagaimana jiwa kita apabila berseorangan, bagaimana layanan kita kepada dakwah ketika kesibukan melanda hidup kita. Disinilah kekuatan kita. Ia terletak pada istiqamah dan ketaatan yang tidak berbelah bagi.

Du’at, dakwah ini bukan untuk masa lapang. Sampai hati kita meletakkan dakwah hanya di waktu-waktu lapang kita, padahal Allah swt melayani kerenah kita dari bayi hinggalah setelah tua bangka. Allah memberi hidayah tatkala kita memohonnya, memberi kebijaksanaan dan kemudahan-kemudahan hidup kepada kita, kesemuanya percuma dan sentiasa dikurniakan kepada kita. Bahkan Allah lah yang memberi peluang kepada kita untuk melanjutkan pelajaran ke university, untuk pergi ke luar Negara, untuk mendapat elaun yang cukup bahkan lebih setiap bulan. Kesemuanya dari Allah. Tapi kita hanya memandang dakwah dengan sebelah mata. Jawapan sering terpacul dari bibir kurniaan Allah ini hanyalah, ‘hmm… tengoklah dulu macam mana.. Kalau sempat, aku buat..”. Tahniah kerana sungguh bijak mengurusi nikmat yang telah dikurniakan oleh Allah swt itu.

Walaubagaimanapun, kepada segolongan daripada kita yang merasa berat tetapi terus juga melangkah, sesungguhnya perjalanan ini masih jauh dan kita tidak akan dapat memastikan penghujung kita. Tidak mengapa wahai saudaraku andai kata bilangan kita sedikit, wang kita sedikit, masa kita sempit, ilmu juga sedikit. Tidak mengapa. Kerana kita ada Allah swt bersama-sama kita. Dan apabila Allah swt bersama-sama kita, beerti seluruh alam bersama-sama kita. Yakinilah bahawa pertolongan Allah sangat besar dan pasti datang kepada hamba-hambaNya yang beriman dan beramal soleh. Apatah lagi apabila kita berusaha sedaya upaya, dengan segala nikmat kurniaanNya, untuk membisikkan Islam ke seluruh umat, Allah pasti memandang kita dengan redhoNya. Dan Allah pasti akan mendatangkan nikmat pertolongan dan kemenangan nanti, sehingga para du’at akan tersenyum kepuasan. Pasti! InshaAllah.

 

Advertisements

6 thoughts on “Tidak Mengapa Kalau Kita Sedikit

 1. This is very interesting, You’re a very professional blogger.
  I’ve joined your feed and look ahead to looking for
  extra of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks

 2. My spouse and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be precisely what I’m looking for.
  can you offer guest writers to write content available for you?
  I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a few of the subjects you write
  concerning here. Again, awesome web log!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s