‘Imanitis’ secondary to ignorance

Aku rasa ‘immune system’ pemuda-pemuda Malaysia sekarang mostly dah compromised. Kalau tak pun, the system must be having somekind of a mutation yang menyebabkan pemuda-pemuda kita (maybe I am included, and maybe you are too) jadi tak boleh detect pathogens yang menyerang surrounding mereka.

 

Okay. Jargons.

 

Kau orang tahu sistem imunisasi tubuh badan kite kan? Simply said, when something like viruses or bacteria or parasites enter your body, in whatever ways they could figure out, the body intelligently activates the immune system to respond to the pathogens. Triggering the immune system will wake the macrophages and monocytes up and they will phagocytose  the pathogens and kill them(read: sel-sel ni nganga luas-luas pastu telan ja bacteria tu paihtu bunuh bacteria tu dengan lysozyme… haa paham en.. ). Or, the immune system will stimulate a programmed cell death or a self-destruction action or, nama yang power sikit, ‘apoptosis’ in the pathogens themselves causing them to somehow kill themselves ( i.e kira immune system torture cell-cell ni sampai depa tension, paihtu last-last depa bunuih diri sendiri..lebih kurang camtu lah). Very commonly, infections of these unwanted pathogens will cause inflammation (aku tak tau bahasa melayu dia apa, tapi basically tempat dimana bacteria tu masuk akan jadi merah, panas, sakit dan mungkin bernanah due to the action of the pathogens). Inflammation sebenarnya adalah initially, a protective mechanism of the body to create a total healing process. Yang jadi bernanah tu sebab banyak white blood cells yang memang watak putih dan baik hati…datang ramai-ramai dan berkumpul di tempat yang dijangkiti kuman dan makan kuman-kuman tu to allow healing or resolution to take place. However, persisting infection, or resistant bacteria (kuman jahat sangat yang kuat dan berkuasa) or kuman yang terlalu banyak a.k.a bawa geng, boleh menyebabkan inflammation becomes worse and leads to another worsening complications seperti fibrosis, septicaemia dan sebagainya.

So, apa kaitan?

 

Kaitan adalah:

1)  berapa banyak “kuman, virus atau parasit” yang telah menyerang masyarakat Islam kita?

2) berapa banyak “kuman, virus atau parasit” yang telah menyerang negara kita?

3) berapa banyak “kuman, virus atau parasit” yang telah menyerang iman kita?

 

Sebab itu aku rasa most of us masih belum aktifkan diri kita terhadap serangan-serangan fikiran ini. Sebab kita tidak bertindak balas terhadapnya. Mungkin kau orang tak percaya sangat aku cakap en? Tapi ini bukan aku cakap, ini Syeikh Muntalaq cakap dalam bab 1 Muntalaq yang aku yakin kebanyakan manusia yang membaca blog ini mesti dah setel bab 1 buku tersebut. (erk.. ke tak? T_T)

 

Apa kata Syeikh Muntalaq? Kita kena sensitif kepada dosa dan kepada al Hawa. (ofkos ayat beliau lain sikit la. Ini mafhumnya inshaAllah)

 

Hari ini orang-orang yang buat parody penyanyi-penyanyi entah hape-hape dengan video yang tak bermesej langsung rupa-rupanya lebih dominant dan lebih disukai  hati-hati rakyat jelata tanah air kita. Orang-orang macam ini lebih dipopularkan, lebih dijemput dan diajak-ajak ke rancangan-rancangan televisyen serta lebih diperkenalkan kepada masyarakat berbanding tokoh-tokoh dan para ulama’. Ramai-ramai duduk depan televisyen sambil baca surat khabar dan tepuk tangan tengok AF, sambil-sambil itu tepuk kepala sikit-sikit sebab dalam paper cerita anak muda kita buat benda tak senonoh di sana-sini. Dan sebenarnya, apa yang menjadi trend dan glamour dikalangan sesebuah masyarakat tu melambangkan cara berfikir dan mentaliti masyarakat tersebut. So, sekali sekala jengok lah sikit negara kita, lihat apa yang mereka lihat, dengar apa yang mereka suka dengar, inshaAllah kau akan tahu realiti umat disana.

 

Kesian kan? Sebab tak sedar sedang diserang kuman-kuman jahiliyah. Pastu tak detect antigen kuman-kuman ni. So tak dapat la create antibody untuk counterattack kuman-kuman ni. Eventually, kuman-kuman mengkolonisasi, beranak-pinak dan hidup selesa dalam diri kita tanpa kita sedari. Sampailah satu masa, kita jatuh sakit dengan mendadak dan ketika itu kita dah terlalu tenat untuk menentang apa-apa kuman lagi. Dan kita mungkin terpaksa disuntik  dengan pelbagai antibiotic dan ketahuilah Intramuscular antibiotic injection adalah amat menyakitkan.

 

Kesimpulannya, we need a wake up call. We desperately need one. Tapi persoalannya, if we were to have a wake up call, are we ready?

 

Penerangan tajuk post:

‘imanitis’ tu maksudnya infection of iman kita. The use of the word ‘itis’ is usually associated with inflammation due to infection. For instance, inflammation of the tonsil is called tonsilitis. Make sense kan? He He.

Advertisements

7 thoughts on “‘Imanitis’ secondary to ignorance

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s