Melbourne, Aku, dan Kamu.

Alhamdulillah. Setelah lebih kurang seminggu mengembara di bumi Melbourne dan sekitarnya, saya dan akhwat-akhwat kini sudah kembali ke Newcastle.

Tiada yang lebih layak untuk saya panjatkan kesyukuran yang sepenuh jiwa ini melainkan kepada Allah SWT semata-mata. Dialah yang telah mengaturkan perjalanan kami, menemukan dan memisahkan kami, mengajar dan mendidik kami, membuka hati-hati kami, menyusun dan menyempurnakan segala perancangan kami. Sungguh, benar-benar kepada Allah semata-mata kami pulangkan segala daya usaha kami.

Alhamdulillah, dengan izin Allah juga, pemergian saya ke WARM camp 2010 banyak membuahkan bening-bening ukhuwah dan hamasah dalam tarbiyyah yang masih jauh. WARM(We Are Real Muslim) yang julung kalinya diadakan di Oasis Camp, Mount Evelyn ini disertai oleh lebih seratus ikhwah dan akhwat dari seluruh pelusuk bumi Australia, bahkan  turut dimaniskan dengan kehadiran beberapa ikhwah dari UK dan beberapa akhwat dari New Zealand. Alhamdulillah, benar-benar Allah jualah yang mentakdirkan kehadiran kami.

Sebelum WARM, kami juga menyertai beberapa winter trip ke tempat-tempat menarik sekitar bumi Melbourne ini seperti Great Ocean Road, Philip Island(tapi saya tak pergi..ngehh), dan juga ski trip untuk main-main salji kat Mount Muller(betul ke eja ni…tak tau sebab tak pegi jugak..huhu). Lepas Jom Jalan-Jalan Melben(JJM), kami Jom Jalan-Jalan Cari Makan pula kat city tu. Antara tempat-tempat yang dipenuhi akhwat-akhwat yang solehah belaka semuanya adalah Es Teler(restoran indonesia), IndoLicious, Lazat, kedai Gelato( kedai ais krim..ade ais krim durian..hehe) and macam-macam lagi la. Memang tak tergambarla gembiranya jalan-jalan dengan akhwat-akhwat ni. Barulah kenal perangai masing-masing dan alhamdulillah, yang paling saya syukuri adalah ketenangan dan kepositifan akhwat-akhwat. Tak kisah ler, sesat ke, lapar ke, penat ke, takde yang marah-marah, mengeluh, atau bising-bising. Ya Allah, semua orang gembira saja. Saya benar-benar merasai barakah dan rahmat Allah ke atas program ini. Alhamdulillah. Moga-moga Allah terus menyayangi kami.

Yang utamanya bagi saya, dalam pengembaraan ke bumi Victoria ini adalah untuk menyediakan diri untuk ditarbiyyah dan mentarbiyyah. Kehadiran Prof Hatta, Ustaz Burhan, Ustazah Hidayah, dan Dr Qamarussalam membawa seribu makna bagi diri saya dan pastinya ikhwah dan akhwat lain juga. Bergenang air mata bila melihat semangat para syuyukh yang tak kenal letih dan lelah dan terus-terusan juga membentuk kami. Benar-benar bergetar hatiku dengan kesungguhan para penggerak yang bersungguh-sungguh berusaha untuk melaksanakan mas’uliyyah masing-masing, Alhamdulillah. Inilah antara bekal-bekal yang saya bawa pulang ke bumi Newcastle yang inshaAllah akan saya pastikan terus develop dan subur dalam jiwa ini.

Masih terasa warmness of WARM meskipun kini kembali dalam kesejukan bumi Newcastle. InshaAllah, doa saya buat kita semua, biarlah benih-benih Syahadatul Haq WARM 2010 benar-benar tumbuh subur dan menunjangi hati kita dan membuahkan amal-amal yang ikhlas dan ihsan dalam hari-hari kita selepas ini. Jazakumullah kepada ikhwah dan akhwat Melbourne atas usaha antum yang cukup besar, dan inshaAllah, moga Allah menganjari antum. Mudah-mudahan lagu Jalan Dakwah yang menjadi tema WARM kali ini benar-benar menjadi tema hidup kita selepas ini.

Buat antum di luar sana, inilah thumuhat kami. Doakan kami.  Kita hidup dalam satu doa, kita berdiri atas satu jalan yang sama, kita bekerja dengan satu IKRAM yang nyata. Allah, saksikan kami, pautkan hati-hati kami, yakinkan kami inilah jalan kami. ameen.

 

Advertisements

12 thoughts on “Melbourne, Aku, dan Kamu.

  1. salam’alaik paa.

    makin tembam lah skarang.

    hehe 🙂

    kef hal? dh sehat ke dari hari tu?

    moga sentiasa dalam thumuhat tarbiyyah yang tinggi membawa manusia kembali pada Allah.

    barakallahufeek ukhti.

    loads of loves,
    aisyah ismail 🙂

    • wslm aisyah my dear

      hehe

      makin tembam ke?bese la cuti-cuti winter ni…hikhik alhamdulillah

      alhamdulillah sihat. doctor kate inshaAllah akan ok dengan naprogisic.

      inshaAllah, ana doakan yg sama buat antum org2 uk ire..terutama utk program2 yg mendatang, mudah-mudahan Allah luruskan dan smoothkan jalan.

      may Allah bless u too.

      dearest,
      paa

  2. salam,,
    ana dpt ur entry bout melbourne kau dan aku..(hehe)from y.g
    alhamdullh sronoknya dpt muwajih from malaysia.
    fresh from kitchen..!
    kami ssh sgt nak dpt ustaz2,dr2 from msia..
    ssh nak msk russia
    .
    semoga ALLAH berkati usaha kita..

    • aikk??jauhnya entry ni pegi..alhamdulillah…tu la bersyukur sgt…ustaz banyak cerita pasal antum di russia…ade tunjuk video ikhwah rusia jugak..
      benar-benar terasa ikatan ukhuwwah dgn ikhwah akhwat di sana meskipun berjauhan n x penah jumpa pun.

      ana doakan yg sama. teruskan berjuang!Allah berkati kami
      Allahumma ameen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s