Nama Aku Sabar

Susah juga kadang-kadang untuk menjadi seorang yang benar-benar sabar dengan kesabaran yang baik. Fasbir sabran jamila.

Rasulullah sangat terkenal dengan kesabaran yang tinggi. Himmahnya dalam berbicara dan communication skill yang mantap menjadi antara faktor, sekalipun baginda marah atau tidak suka sesuatu perkara, masih lagi baginda kelihatan tenang, mampu mengawal emosi dan tuturkata.

Seringkali, dalam hadith-hadith yang diriwayatkan, apabila Rasul marah, pasti akan disebut bahawa wajahnya menjadi merah. Kenapa? Kerana sebenarnya baginda menahan marah dan tidak mahu menghamburkan kemarahan itu dengan kata-kata lalu terpancar pada warna wajahnya saja. Itu yang patut kita contohi sebenarnya kerana itulah kekuatan yang sebenar. Keduanya, kita harus contohi juga, kemarahan Rasul sendiri semata-mata kerana Allah. Bukan kerana kepentingan atau preference sendiri. Nabi marah sesuatu yang Allah tak suka kita buat dan mampu merosakkan umat.

Kita marah sebab apa? Fuh, macam-macam, malangnya kita paling sedikit marah dengan kerosakan-kerosakan yang melanda umat. Memanglah kita tidak mampu bersabar kalau macam tu, sebab kemarahan kita itu sendiri adalah satu kemarahan yang tidak perlu. Ini tidak, kari udang hampir hangus pon marah, bank tak boleh keluarkan bank statement pon marah, kawan suruh beli cili ngan kubis pun marah, jalan jauh tak sampai-sampai supermarket pun marah. Jalan jauh tak jumpa kedai Fish and Chip pon marah. Berat badan tak naik-naik pun marah(aik??)..Macam mana nak kuat kalau gini? Kan? Kan?

Maka hendaklah kita merenung ayat Allah ini. Dan saat ini juga, marilah ramai-ramai kita doa agar Allah jadikan kita orang yang sabar dan moga-moga dengan kesabaran itu, kelak, kita bisa mengisi syurga.

“Dan kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa, dan buah-buahan. Dan sampaikanlah kabar gembira kepada orang-orang yang sabar.” (Al Baqarah: 155)

Laskar Mentari!Redahlah awan itu sampai kau ketemu mentari!

Advertisements

8 thoughts on “Nama Aku Sabar

  1. i like this one
    “kawan suruh beli cili ngan kubis pun marah”

    tu belom kawan minom aer masak sejok kite kat dalam fridge. tu ponn nak maraahhh~ hek eleee~~ *berkire kot*
    (tiada kaitan dgn hidop dan mati)

    tp wajar kita marah2 kalau orang tu menyusahkan semue orang ye dak? bile orang tu tak fikir pasal orang laen. ikut kepale die je.

    tak salah kan WA MARAH KANNNN??? ngeee~~ πŸ˜€

    but i dont like marah2, sebab itu menunjukkan kelemahan sendiri. tp kadang2 terlepas jugak kan. wuih. sabar ade hadnyaaa dok~

    *rase tak macam saye br je lepas marah kat org?* hehehe~

    mane ade lah. dah tak marah dah~ πŸ˜€

  2. hahaha….kak peoz lawak! hmm…tu rrr…x cun r marah2 en…kena cool je…kalo dgn org yg ikut pale die je tu kite x yah marah laaa…bazir bateri je…kalo die menyusahkan ke hape ke, kite sabar, kite dapat pahala beb. nnt bleh masuk syurga.jom masuk syurga sama2…nak join tak?hehehe

    btw…lemak rr org minum air sejok dlm fridge xleh….berkire seyh…

    p/s:nnt wa nak pi umah lu, wa minum air sejok lu eh?hehehehe…saje nak cari pasal…hikhik

  3. salam pa’a.. azrin dh lama copy link blog pa’a.. cuma nk baca x trsempat2.. huhu..nice entry..

    tpi macam mana eh.. azrin slalu marah, tapi marah tu dalam diam.. btul.. nk jadi orng sabar sgt susah.. no wonder la, Allah sebut byk kali dalam Quran.. nampaknya azrin ade masalah hati yg sgt berat.. help me pliz..

    • salam my dear azrin, u r not alone…paa pun kdg2 menghadapi yg sama…org kata, lagi beriman seseorg tu, lagi berat dia akan diuji…inshaAllah, bersyukurlah,barangkali perasaan tu ujian bg azrin. ada org yg sgt penyabar tp Allah uji dia dgn benda lain.InshaAllah,kita saling baiki diri, Allah tgk usaha, bukan hasilnya sgt…tapi kalau berhasil, maka itu bonus la utk kita…yg penting kita terus minta kekuatan dr Allah…above all, hati kita milik Dia…sayang azrin..=)

      • erm.. btol kata pa’a tu.. erm.. nk berubah sgt susah.. tp kerana Allah, insyaAllah Allah bantu kita.. jzkk pa’a.. sayang pa’a jugak n rindu.. huhu

  4. salam pa’a.huhu.bru kite chat td kan? hehe. azie pun selalu kot rse nak marah n dh termarah. tp, tkleh kan?

    ape2 pun, pa’a kne KUAT ek. jgn rse down.azie dulu pun cmtu jugak time first year.iA ade bende BEST!!! Allah nak bg pa’a

    JOM GERAK!!!! πŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s